INFO MADU TUALANG | KENAL PASTI KEASLIAN MADU SECARA SEGERA (SAINTIFIK) DAN PENGALAMAN PAK NIK.
1)Madu Lebah Tualang @ Gelam tidak lutsinar,jernih @ 'transparant' apabila dilihat dengan cahaya matahari @ lampu.Mesti kelihatan keroh kerana bahan tak larut Bee pollen dan Propolis sebati dengan madu.
2)Rasa madu asli mesti menyengat/tajam pada lidah dan kerongkong kita,bukan rasa seperti gula tebu atau manisan.
3)Penapaian madu- buih-buih halus akan terlihat setelah tergoncang dan tudung botol bunyi meletup.Ini disebabkan oleh yis (ragi) dan gas karbon dioksida yang terkumpul dipermukaanya.JANGAN GONCANG!
4)Madu lebah asli tidak membeku apabila disimpan dalam peti ais bahagian sejuk air batu.Madu mungkin membeku apabila disimpan dalam peti ais terlalu lama kerana kepekatan madu.
5)Vitamin dalam madu - V itamin B1-Thiamine,Vitamin B2-Complex,Riboflavin,Asid Nikotonik (Nacin),Vitamin C - Asid Askobik dan lain-lain.
6)Apabila disimpan lama,warnanya berubah menjadi gelap serta membentuk pati di permukaan seperti gelang@ kelodak gelap kerana bahan tak larut lilin,Bee Pollen dan Peropolis timbul di permukaan dgn rasa masam seperti bee pollen.
7)Sedikit rasa masam pada madu adalah kerana wujudnya asid glukonik dan beberapa asid lain.Rasa masam pada madu bergantung kepada umur madu.
8)Jenis rasa dan aroma madu bergantung kepada jumlah asid amino yang terdapat pada bunga
9)Hakikatnya madu tidak ada tarikh luput.cuma rasanya berubahtidak sedap kearah "macam lama".Jangan simpan terlalu lama dan gunakan madu untuk perubatan banyak khasiatnya.
PERHATIAN AWAS!!! - MADU TIRUAN MANIS MACAM MADU TAPI KANSER USUS DAN PELBAGAI PENYAKIT KRONIK BAKAL DITANGGUNG.GUNA AKAL FIKIRAN SEBELUM MEMBELI.PASTIKAN MADU LEBAH YANG DIBELI ADA JENAMA